El Guiju

Esta tardi ei estau en El Guiju, mu cerquina de Calçailla. Hui mu templanu i no se via a naidi pola calli con quien echal la carava, ata que endespues de vesital el lugal i echal unas retratauras me llamarun l'atencion tres viejus que andavan sentaus frenti la elésia. Allí m'enreé a palral con tiu Alfredu i tia Maria, una vezina que no pui avrigual el nombri i otrus vezinus que passavan por allí.



Echémus mu güena tardi palrandu de la socieá i la educacion, toitu en estremeñu, ata que quandu estava de dil-mi que conocí a Alfredo Córdoba, licenciau i escritol en estremeñu del lugal. M'anduvu dandu angunus endilguis a tentu de la estória del puebru, que de patrás era Guixo, i de l'arquitectura de la ilésia i de la antígua praça. De la estória passémus al estremeñu, andi hizimus güena gavilla pola opinion que tenemus d'esta léngua. Palrémus de bilingüismu i diglóssia, de la ortografia de Gabriel y Galán, de escrevieru de l'aspiracionis, de cómu está mejol dichu custion i cuestion.Un ombritu que estava allí, qu'era d'El Guijitu mos confirmó que se dizi custion mejol que no cuestion.


A esti mesmu, el guijiteñu, l'almirava oyel el estremeñu en genti nueva, quandu él mesmu sabi cambial de registru, castellanu-estremeñu, sin pobrema i siendu coscienti d'ellu: yo hablu mu bien el estremeñu!


A la final, entre palramentas dun lau i d'otru m'enrabé hata las 10, quandu el sol queó por detrás dun ceñu i acabó por encultal-si del tó.Ai concéncia de estremeñu en estus puebrinus cerca de Cória i lo mejol de tó, bilingüismu coscienti en angunus hablantis, cosa que namás ei vistu assín de reondu en Garrovillas i Serrailla. Amás, la conselvacion de la léngua en El Guiju es bastanti güena, desquitandu el sistema medieval que es el que mas abarullau está.

Comentarios

antòniu ha dicho que…
Lu emportanti, es velaili esu: Sintil l'humanu d'una lengua.
Peru mu poquinus jadin concencia al tentu!
Noragüena po-la entrá.

Entradas populares de este blog

El conventu de san Marcus en Marchagás

Estremaúra, cotu de caça

ESTREMEÑU: LA IDIOMA ATARUGÁ